Hoe je hond ondersteunen diens gezonde gewrichten te behouden?

Het is heerlijk om te ravotten met je hond of om speels te zijn met de kat. Dat wil je natuurlijk zo lang mogelijk blijven doen! Daarom is het belangrijk om je huisdier te helpen zijn gewrichten gezond te houden. Naarmate de jaren verstrijken, kunnen problemen toenemen, waardoor gewrichtspijn een punt van zorg wordt voor veel hondeneigenaren.

Wist je dat gewrichtsproblemen niet alleen voorkomen bij oude huisdieren? Twee op de vijf honden en katten van alle leeftijden en rassen hebben gewrichtsproblemen. Het behoud van gezonde gewrichten bij honden is essentieel voor hun algehele welzijn. Aan de hand van deze tien tips help je jouw hond of kat gezond te houden!

 1. Een gezond gewicht behouden 
  Ervoor zorgen dat uw hond geen overgewicht heeft, is de eerste stap om gewrichtsproblemen te voorkomen. Overgewicht zorgt voor extra stress op de gewrichten van een hond, wat leidt tot meer slijtage. Zorg ervoor dat uw hond een gezond gewicht houdt door een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.  

 2. Gebalanceerd dieet
  Zorg voor een uitgebalanceerd hondenvoer van hoge kwaliteit dat essentiële voedingsstoffen bevat zoals glucosamine, chondroïtine, omega-3 vetzuren en vitamine E. Deze voedingsstoffen ondersteunen de gezondheid van de gewrichten en verminderen ontstekingen.  

 3. Gewrichtsvriendelijke activiteiten
  Doe regelmatig oefeningen met weinig impact en activiteiten die de gewrichten niet belasten. Denk aan activiteiten zoals wandelen en zwemmen. Lichaamsbeweging helpt om gewrichten soepel te houden en spierkracht en gewrichtsstabiliteit te verbeteren. 

 1. Opwarmingsoefeningen
  Voordat je zware activiteiten onderneemt, vooral voor actieve honden, moet je opwarmoefeningen doen om hun gewrichten en spieren voor te bereiden. Dit kan een korte wandeling of rustig spel zijn. 

 1. Voorkom overdreven sprongen 
  Ontmoedig uw hond om op en van hoge oppervlakken te springen, omdat dit hun gewrichten kan belasten. Zorg voor oprijplaten of trappen om ze toegang te geven tot hoger gelegen gebieden.  

 1. Regelmatige verzorging
  Houd uw hond goed verzorgd, vooral als hij een lange vacht heeft. Dit voorkomt vervilting, wat kan bijdragen aan ongemak en invloed kan hebben op hun mobiliteit. 

 1. Aanpassingen aan de omgeving
  Breng de nodige aanpassingen aan in uw woonomgeving om tegemoet te komen aan de behoeften van uw hond. Denk hierbij aan hellingen, antislipoppervlakken en comfortabele rustplekken.  

 1. Comfortable slaapplek
  Zorg voor een comfortabel bed voor je hond, vooral als hij ouder is of artritis heeft. Orthopedische bedden kunnen extra ondersteuning bieden voor de gewrichten. 

 1. Regelmatige dierenartsbezoeken
  Plan regelmatig controles in bij uw dierenarts om de algehele gezondheid van uw hond in de gaten te houden, inclusief de gezondheid van de gewrichten. Vroegtijdige opsporing van gewrichtsproblemen kan leiden tot een effectievere behandeling. 

 1. Gewrichtssupplementen
  Het is aan te raden om gewrichtssupplementen te gebruiken waar je hond baat bij heeft. Glucosamine supplementen worden vaak aanbevolen om de gezondheid van gewrichten te ondersteunen en ontstekingen te verminderen. Beaphar Flexifit® supplementen bieden een multi-actieve formule met 3 niveaus van gewrichtsverzorging. De sticks, traktaties en brokjes van niveau 1 helpen je hond of kat om soepele gewrichten en sterke botten te behouden, omdat ze ingrediënten zoals omega 3 en glucosamine bevatten.

Proactief de mobiliteit van je hond onderhouden

De meerderheid van de honden met minder ernstige symptomen kan veel baat hebben bij de dagelijkse toevoeging van een gewrichtssupplement van goede kwaliteit. Beaphar heeft Beaphar Flexifit® ontwikkeld. Het is een assortiment gewrichtssupplementen dat is afgestemd op de mate van mobiliteit en de behoeften van je huisdier. Of je nu proactiever wilt zijn in het ondersteunen van je huisdier bij het behouden van soepele gewrichten en sterke botten, of dat je huisdier optimale ondersteuning nodig heeft, Beaphar Flexifit® helpt je huisdier om met gemak te bewegen. 

Denk je dat je hond gewrichtsproblemen heeft? Lees ons blogartikel over Hoe herken je gewrichtsklachten bij je huisdier?  

Ontdek meer