Konijn zindelijk maken

Een konijn zindelijk maken, de tips voor goede resultaten

Niets is leuker dan je konijn door het huis te laten zwerven. Het is fijn als hij zich op een vaste plek ontlast. Konijnen zijn van nature hygiënische dieren dus dat kan zeker. Een konijn zindelijk maken is eigenlijk niet helemaal de juiste term, want zindelijk maken betekent eigenlijk dat je de behoefte kunt stoppen of uitstellen. Dat is een onmogelijke taak voor konijnen, maar het gaat meer om het aanleren van een specifieke plek en goed nieuws: het is mogelijk!

Vanaf welke leeftijd?

Een konijn op jonge leeftijd zindelijk maken, is vaak moeilijk. Zij bakenen hun territorium ook af met uitwerpselen, wat ook tijdens de puberteit meer naar boven komt. Stiekem maken ze er soms een behoorlijke puinhoop van. Over het algemeen wordt geadviseerd om vanaf een leeftijd van ongeveer tien maanden te beginnen met het zindelijk maken van je konijn. Het hangt wel een beetje af van het ras en de grootte van je konijn, dus doe van tevoren goed onderzoek.

Het toilet

Om je konijn zindelijk te maken, heeft hij een toilet nodig. Deze ziet er natuurlijk anders uit dan die van ons mensen. Er zijn een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden bij een konijnentoilet:

De grootte van het konijnentoilet:
Zorg ervoor dat het toilet aangepast is aan de grootte van jouw konijn. Als de maat niet past, zal je konijn een andere plek zoeken om zijn behoefte te doen. Raadpleeg de winkel om de correcte maat te bepalen. Een goed toilet zal je enorm helpen om je konijn zindelijk te maken.

Bodembedekking in het konijnentoilet
Kies bij voorkeur een andere bodembedekking in het toilet dan in het hok waar je konijn verblijft. Op deze manier leert hij/zij een onderscheid te maken tussen beide plaatsen. Informeer naar de verschillende mogelijkheden.
Klonterende bodembedekkingen raden we af, omdat dit problemen kan veroorzaken wanneer het konijn deze opeet. Houd ook rekening met stof, want een kinijn heeft gevoelige luchtwegen. Verder bepaalt jouw voorkeur en die van je konijn natuurlijk ook veel.

Het materiaal van het konijnentoilet
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het makkelijk schoon te maken is. Konijnen houden - net zoals mensen - absoluut niet van onaangename geuren. Gebruik geen kartonnen doos, ook niet tijdens de training. Dat trekt vocht aan, waardoor je konijn het toilet niet meer zal verkiezen.

De plek van het konijnentoilet
Het kan vreemd klinken, maar een konijn houdt ervan om te eten terwijl hij z'n zaakje doet. Zorg er dan ook voor dat het toilet en hooirek dicht bij elkaar zijn. Dit is een handige truc om de potjestraining te vergemakkelijken. Plaats daarnaast het toilet bij voorkeur op een plek waar je konijn regelmatig al zijn behoefte doet, voor je aan de training begon.

Potjestraining voor je konijn

Rust
Eerst en vooral, voorzie een rustige omgeving. Veranderingen in huis, nieuwe huisgenoten of bezoekers enz. veroorzaken vaak stress bij je konijn. Het is onbegonnen werk om hem in deze situatie zindelijk te maken. Om hem/haar meer op hun gemak te stellen, kan j egeburik maken van de Beaphar RabbitComfort Verdamper. Dit werkt op basis van feromonen die ook een moederkonijn afscheidt tijdens het zogen en zorgt voor een instinctief kalmerend effect, wat helpt bij de training.

Verzamel alle uitwerpselen!
Als je een nieuw toilet hebt, verzamel dan alle uitwerpselen van je konijn en leg ze er alvast in. Ook dit zal je konijn helpen het toilet te gebruiken. In het begin zal het waarschijnlijk nog eens fout gaan en zal je nog wat uitwerpselen buiten het toilet vinden. Het is belangrijk dat je dan telkens alle uitwerpselen verzameld (zonder ook maar een keuteltje te vergeten!) en deze in het toilet te leggen. Doe dit zo vaak mogelijk, minstens driemaal per dag. Het kan enkele weken duren, alvorens je konijn volledig zindelijk is.

Beperk de ruimte
Als je jouw konijn zindelijk wil maken, doe dit dan niet in een grote ruimte. Zet bijvoorbeeld tijdelijk een deel van de woonkamer af, waar je het toilet installeert en maak deze ruimte toegankelijk aan de hand van een poortje. Op deze manier is het voor het konijn makkelijker om het toilet te vinden en er zijn boodschap te doen. Van zodra dit goed lukt, kan je de ruimte stelselmatig verruimen.

Locatie van diens voorkeur
Wens je het toilet op een andere plek te zetten dan de plek waar diens voorkeur is, wees je er dan van bewust dat de training iets langer zal duren. Plaats het toilet eerst op de plek waar het konijn het liefst zijn behoefte doet en verplaats deze iedere dag een heel klein beetje. Een andere mogelijkheid is dat je gebruik maakt van meerdere toiletten.

Beloningen!
Beloon je konijn voor goed gedrag! Hef het konijn niet op, want daar worden konijnen rusteloos van en werkt enkel tegen de zindelijkheidstraining.

Slaapt je konijn in zijn toilet? Heel normaal en zelfs een zeer goed teken! Dit wil zeggen dat hij er zich zeer comfortabel voelt!

Hygiëne

Zoals eerder aangegeven, houdt je konijn van een proper en fris toilet. Anders zal hij op zoek gaan naar een andere plek. Vervang regelmatig de bodembedekking, verwijder uitwerpselen en maak het toilet wekelijks schoon. Hiervoor kan je gebruik maken van de Beaphar Multi Cleaner. Wat je daarnaast ook kan doen, is gebruik maken van Beaphar Geurstop, voor een blijvend fris verblijf.

Wat als het niet lukt?

Slaag je er maar niet in je konijn te trainen ondanks alle tips, geen nood. Niet alle konijnen zijn zindelijk te maken. Er zijn een paar zaken die je nog kan doen:

  1. Sluit een medisch probleem uit. Konijnen kunnen gevoelig zijn voor blaasstenen, wat zindelijkheidstraining bemoeilijkt. Uiteraard moet een konijn in deze situatie behandeld worden door een dierenarts.
  2. Kijk of een gedragstherapeut voor konijnen jou kan helpen
  3. Bespreek de opties wat betreft castratie met een dierenarts. Dit verandert de hormonale situatie van een konijn, waardoor ze minder territoriaal worden. In sommige gevallen kan dit een invloed hebben op de zindelijkheidstraining.
     

Met behulp van onze tips heb je een grote kans dat je konijn vrolijk in huis kan rondlopen en laten we eerlijk zijn: wat is er leuker dan dat?