Konijnen koppelen

Zo koppel je konijnen met succes: het stappenplan!

Konijnen zijn hele leuke huisdieren met een hoge aaibaarheidsfactor. Je kunt ze buiten houden, maar steeds vaker huppelen ze ook binnenshuis rond. Als konijnenliefhebber weet jij waarschijnlijk als geen ander dat je een konijn niet in zijn eentje kunt houden. Een konijn is van oorsprong echt een groepsdier en leeft dus graag samen met een maatje. Twee konijnen zomaar bij elkaar zetten kan ook weer niet, dan is er kans op een conflict. Konijnen koppelen doe je met een rustige en uitgestippelde aanpak, want je wilt immers dat het vriendjes voor het leven worden. Wij hebben enkele tips en een stappenplan voor je om het koppelen van konijnen goed te begeleiden.

Stap 1: Observatie

Het koppelen van konijnen doe je natuurlijk niet zomaar snel even. Het is belangrijk dat je kleine signalen van konijnengedrag (her)kent. Laat de konijnen bij het koppelen nooit alleen en zorg dat je goed observeert wat er gebeurt. Konijnen kunnen tijdens het koppelen heel veel verschillende soorten gedrag vertonen, zoals:

  • Zichzelf wassen
  • Elkaar wassen
  • Hun oren strak naar voren of plat naar achteren houden
  • Elkaar berijden
  • Steigeren
  • Hun staartje omhoog doen
  • Met de rug naar elkaar toe zitten
     

Het lastige is dat dezelfde gedragingen ook weer een andere achterliggende reden kunnen hebben. Zo kan je konijn zich wassen als hij op zijn gemak voelt, maar kan het ook gedrag zijn als hij het een ongemakkelijke situatie vindt. Ook de stand van de oren kan iets anders betekenen. Oren naar voren: nieuwsgierigheid of start van agressie. Er zijn nog tal van andere (kleine) signalen die je bij het koppelen kunt zien, en om confrontaties te voorkomen is het belangrijk dat op de hoogte bent. Deze signalen geven je veel informatie. Of het de goede kant op gaat, of juist niet. Verdiep je daarom in konijnengedrag, voordat je aan de slag gaat met koppelen van konijnen.

Stap 2: Kennismaking op afstand

Voordat je de konijnen fysiek bij elkaar plaatst, is het verstandig om ze op afstand aan elkaar te laten wennen. Konijnen kunnen erg territoriaal zijn. Als ze al aan elkaars geur hebben kunnen wennen vergemakkelijkt dit vaak het proces bij het daadwerkelijke koppelen. Wat kun je hiervoor doen:

De verblijven steeds iets dichter bij elkaar zetten. Ze kunnen elkaar dan wel zien en ruiken, maar zitten niet fysiek bij elkaar. Toch is dit voor de konijnen al een vorm van kennismaken.

Een andere mogelijkheid is om de konijnen enkele keren te wisselen van verblijf. In het verblijf hangt de geur van de vorige bewoner. Die bewoner is het nieuwe vriendje die ze binnenkort leren kennen. Geuren zijn heel belangrijk voor konijnen en door alvast te wennen aan de andere geur is een eerste stap in de kennismaking gezet.

Stap 3: Locatie bepalen

De locatie van het koppelen is een heel belangrijk onderdeel om over na te denken. Het helpt echt in het succes van het koppelen. Denk daarbij aan de volgende zaken:

Neutraal terrein            
Het beste is om konijnen te koppelen op neutraal terrein. Als je konijnen wilt laten kennismaken in een omgeving waar al één van de konijnen gehuisvest is, kan dit het koppelen bemoeilijken. Konijnen zijn territoriaal en zullen hun eigen terrein willen verdedigen. Denk bij een neutrale locatie aan bijvoorbeeld de badkamer, de gang of een andere plek waar beide konijnen nog niet eerder zijn geweest.

Grootte locatie
Als je een hele grote ruimte gebruikt voor het koppelen kunnen de konijnen elkaar volledig ontwijken of negeren. Uiteraard kunnen ze bij een te kleine locatie elkaar dan weer niet de nodige ruimte geven. Je kunt aanhouden dan een ruimte van 2 x 3m een goede afmeting is om konijnen te koppelen.

Verstopplek
Tijdens het koppelen vindt een konijn het soms prettig om zich even terug te trekken en uit het zicht van het andere konijn te zijn. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een kartonnen doos in de ruimte te zetten. Zo kan een konijn er achter gaan zitten en even bijkomen. Maak geen gat in de doos waardoor ze in de doos kunnen gaan zitten, want als de konijnen dan beide in de doos gaan zitten is de ruimte te klein. Tevens kun je dan moeilijk ingrijpen als het mis zou gaan.

Schoonmaken
Is het moment daar gekomen dat beide konijnen samen in het uiteindelijke verblijf gaan? Zorg dan dat je het hok goed schoonmaakt en je de urinegeur neutraliseert. Dit kun je bijvoorbeeld doen met Beaphar Multi-reiniger of Geurstop. Vervang uiteraard ook de volledige bodembedekking.

Stap 4: Koppeling

Een spannend moment! Je konijnen gaan nu echt kennismaken op de zorgvuldig uitgekozen locatie. Stress heeft een negatieve invloed op het koppelen, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. Wist je dat er ook ondersteunende middelen zijn die kunnen helpen bij het koppelen van konijnen? Beaphar RabbitComfort® ondersteunt konijnen in stressvolle situaties met een kopie van soorteigen feromonen. Hoe feromonen werken lees je op deze speciale  RabbitComfort® pagina.

De laatste voorbereidingen
Voordat je de konijnen bij elkaar plaatst, leg je ook wat belangrijke materialen klaar. Je wilt ingrijpen als het misgaat en jezelf niet bezeren. Handschoenen of een handdoek zijn handig om binnen handbereik te hebben. Mocht het misgaan, haal de konijnen dan niet direct uit elkaar. Als je in je handen klapt kan dat al voldoende zijn om de konijnen af te leiden en even de rust te herstellen.

De eerste kennismaking
De eerste sessie van het koppelen houd je beter kort. Hoe kort hangt uiteraard af van het gedrag van beide konijnen, maar meestal is 10 minuten voldoende. Je herhaalt dit 3 tot 5 keer per dag. Als het goed gaat kun je de duur verlengen. Vaak zie je na 1 week al heel veel vooruitgang en vriendelijk gedrag naar elkaar. Meestal kunnen de konijnen na uiterlijk 2 weken echt wel fulltime samenzijn.

Rangorde bepalen
Een belangrijk onderdeel voor de konijnen is het onderling bepalen van de rangorde. Dit doen ze door elkaar te wassen en te rijden. Rijden doen konijnen ongeacht het geslacht en heeft echt met een vorm van dominantie te maken. Vaak berijden de konijnen elkaar om af te tasten en de rangorde vast te stellen.

Voorkom vechten
Een echt gevecht wil je graag voorkomen. Zoals eerder gezegd, zijn er heel veel signalen die je voorafgaand aan een gevecht kunt waarnemen. Herken je de signalen dan kun je een echt gevecht voorkomen door de konijnen op dat moment af te leiden. Zo voorkom je de echte confrontatie en bevorder je het succesvol koppelen.

Koppelen geslaagd
Als beide konijnen op hun gemak lijken, goed eten en rustig rondlopen in het verblijf, dan ziet het er goed uit. Als ze met de rug naar het andere konijn durven te zitten, zien ze deze niet meer als een bedreiging. Ze zullen elkaar steeds iets vaker gaan opzoeken en dichter bij elkaar komen. Als ze bij elkaar gaan liggen of elkaar gaan wassen dan is de rangorde vastgesteld.

Uiteraard is de relatie in het begin nog wat kwetsbaar en kan deze nog beïnvloed worden als ze schrikken of er stress ontstaat. Zorg daarom voor rust in de omgeving met de Beaphar RabbitComfort® verdamper, die biedt jouw konijnen continue geruststelling dat de omgeving veilig is.