Wat eten egels en hoe help je ze in de tuin?

Wat eet een egel?

Een egel eet kevers, rupsen, larven, regenwormen, slakken… en soms ook eieren en kleine gewervelde dieren zoals muizen, kikkers, padden en kleine vogeltjes. Daarnaast eten ze af en toe ook bessen, vruchten en paddenstoelen. Ze zijn dus eigenlijk alleseters. Egels zijn echte nachtdieren en eten ook ‘s nacht. Ze zijn tijdens de nacht behoorlijk actief en leggen kilometers per nacht af op zoek naar voedsel. Ze leggen hiervoor een vaste route af. Heb je dus een egel in je tuin gezien, dan is er een grote kans dat je deze vaker in je tuin tegenkomt. 

Egels vinden moeilijk eten, voer ze bij!

De laatste jaren krijgen egels het door de warme zomers steeds moeilijker. Door de droogte kunnen ze moeilijk voedsel vinden en gaan ze te mager de winterslaap in. Ook deze zomer belooft erg droog te worden, waardoor er bijna geen slakken, regenwormen en insecten te vinden zullen zijn. Hierdoor dreigen egels achter te lopen met het opslaan van voldoende vetten voor hun winterslaap. Ze kunnen jouw hulp dus goed gebruiken!   

Je kunt ze helpen door een schaaltje eten en water (geen melk!) neer te zetten. Maar welk voedsel kun je een egel dan het beste geven? Er is speciaal voer voor egels verkrijgbaar zoals Beaphar Egelvoer. Deze voeding bevat een uitgebalanceerde combinatie van essentiële, natuurlijke ingrediënten zoals insecten en zaden die zijn afgestemd op de specifieke voedingsbehoefte van de egel. Je kunt aan deze voeding eventueel nog wat gekookt rund- of kippenvlees toevoegen. Ook hardgekookte eieren vinden egels lekker. Zet het voer 's avonds neer en gooi voedselrestjes 's ochtends weg. Blijf voer geven zolang het in één nacht opgegeten wordt en zorg iedere dag voor voldoende vers water. Geef egels zeker geen melk! De lactose in de melk zorgt voor darmklachten en egels worden er erg ziek van.

Egelvriendelijke tuin

Naast het bijvoeren en water neerzetten, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om jouw tuin veilig en plezierig te maken voor egels. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

DOEN:

 1. Plankje in je vijver: hoewel egels goed kunnen zwemmen, kunnen ze niet via een steile rand uit een vijver klimmen. Door een loopplankje te maken aan de rand van de vijver, kunnen ze er weer uit wanneer ze in een vijver beland zijn.
 2. Doorgangen: een egel heeft vaak meerdere tuinen als leefgebied. Door doorgangen te creëren kunnen egels zich ’s nachts makkelijker verplaatsen. Bij een heg lukt dit altijd, bij een schutting kan je doorgangen maken van ca. 14 x 14cm.
 3. Composthoop: in een composthoop schuilen vaak slakken. Egels vinden slakken ontzettend lekker. Een egel kan wel 40 slakken opeten tijdens één nacht. Let bij het opruimen van composthopen wel op dat er geen nest inzit.
 4. Dichte begroeiing en stapels takken: egels zijn van nature schuw. Ze mijden open plekken en vinden het fijn om tussen dichte begroeiing te lopen. Ze bouwen graag nesten onder stapels takken. 
 5. Egelverblijf: deze zijn verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken en tuincentra.
   

NIET DOEN:

 1. Gif in de tuin: egels zijn gevoelig voor bijvoorbeeld slakken- en muizengif, die ze binnen kunnen krijgen door het eten van slakken, muizen of de korrels zelf.

 2. Netten die over fruit hangen ter bescherming tegen vogels: als je netten wil hangen, moeten die minstens 30cm boven de grond hangen. Anders kan een egel erin verstrikt raken.

 3. Flessen, blikken, ijzerdraad, buizen laten rondslingeren: omdat egels overal hun neus instoppen, kunnen ze in dit soort voorwerpen vast geraken.

 4. Robotgrasmaaiers: deze maaiers worden vaak 's nachts aangezet en dat is net wanneer egels heel actief zijn. Jonge egeltjes zitten precies op de hoogte van de robotmaaier en raken gewond door de messen. Om dit te voorkomen kunnen de grasmaaiers het beste overdag aangezet worden, dan zijn de egels niet actief. 
   

Egel in nood?

Heb je een egel gevonden die ziek of gewond is? Er zijn verschillende opvangcentra in België die egeltjes opvangen en verzorgen. Ze hebben ervaring met zieke en gewonde egels en kunnen deze diertjes de beste zorg bieden. Kijk op de lijst met opvangcentra voor een opvang bij jou in de buurt. Deze opvangcentra worden opgedeeld volgens regio:

Vlaanderen: VogelOpvangCentra (VOC)

Merelbeke: http://www.vocmerelbeke.be/dieren/hulpbehoevend-dier-gevonden
Deurne (Antwerpen): https://www.sociovzw.be/
Heusden-Zolder: https://www.vogelenzoogdierenopvangcentrum.be/
Opglabbeek: https://www.natuurhulpcentrum.be/

Wallonië: Centres de Revalidation pour les Espèces Animales Vivant à l’Etat Sauvage (CREAVES)

http://www.creaves.be/

Brussel: Centre de Revalidations pour Oiseaux Handicapés (CROH)

https://protectiondesoiseaux.be/index.php/les-centres-de-revalidation/belgique/