Hoe je huisdier onderzoeken op vlooien?

Niemand wil dat zijn/haar huisdier last heeft van een vlooienplaag. Hoe sneller je het ontdekt, hoe vroeger en beter je het kan behandelen. Gelukkig is de check enorm eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is een vlooienkam en een vochtig, bleek laken of keukenrol (bij voorkeur wit). En je huisdier natuurlijk

Controle in 4 stappen

 1. Leg het vochtige doek of de keukenrol op de vloer. Hiervoor raden we een effen vloer aan.
 2. Zet je kat of hond op het laken of papier. Zo valt alle vuiligheid hier op.
 3. Kam met de vlooienkam grondig, maar zacht door de vacht. Doe dit overal, maar focus je vooral op de oksels, knieholtes, nek en achter de oren. Dit zijn warme, vochtige plekken waar vlooien het meest te vinden zijn.
 4. Controleer het doek. Als zich roze/rode kringen vormen rond het vuil en de rommel van de vacht van je huisdier, betekent dit dat het vlooienvuil is. De roze/rode kringen die zich vormen zijn onverteerd bloed van de voeding van je huisdier.
   

Mijn dier heeft vlooien, wat nu?

Als je een vlooienprobleem hebt ontdekt, is het belangrijk om onmiddellijk te handelen. Afhankelijk van de grootte van de invasie kan het tot drie maandne duren, alvorens het probleem volledig verholpen is. Er zijn echter twee grondregels om te onthouden.

 1. Behandel zowel je huisdier als de omgeving!
  95% van de vlooieninvasie bevindt zich in het huis. Dit zijn eitjes, larven en poppen. Slechts 5% bevindt zich effectief op het dier, namelijk de volwassen vlooien. Indien je enkle het dier behandelt, zal je de vlooien op het dier doden. Behandel je de omgeving niet, zal je huisdier opnieuw besmet raken door de vlooien in de omgeving.
 2. Volg de instructies op de behandelingsproducten
  Om de vlooien goed te bestrijden, moet je de producten correct gebruiken. In het andere geval zal de behandeling zijn nut niet bewijzen en zal het langer duren alvorens het volledig opgelost is. Vooral bij de behandeling op het dier is dit belangrijk. Herhaal vooral de behandeling op het dier niet vroeger dan moet. Dat zou enorme gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.