Aanvullende voeding voor vogels

Voeding is zeer belangrijk bij vogels. Het is een aspect van de verzorging dat zeker niet verwaarloosd mag worden. De voeding van vogels moet goed uitgebalanceerd zijn om ze gezond te houden. Maar dan nog is vaak aanvullend voer nodig. We goten ons aanbod bijvoeding even in een handig overzicht

Bijvoeding voor mijn vogel

Eiwitten

De basis van de voeding bij vogels is zaad. Dit bevat eiwitten die essentieel zijn voor de ontwikkeling van het skelet en de spieren. Ze helpen om de vogel actief te houden en voorzien hem van de nodige energie tijdens de seizoenswisselingen, de broed- of ruiperiode. Eiwitten bevatten aminozuren, die altijd aanwezig zijn in dierlijke, maar niet in alle plantaardige eiwitten. Voedingssupplementen kunnen daarom nuttig zijn, zodat deze essentiële aminozuren versterkt worden en op die manier de gezondheid van je vogel bevorderen. Zonder deze aminozuren verzwakt het immuunsysteem van vogels of worden hun botten broos, wat in sommige gevallen zelfs tot verlamming kan leiden.

Vitamines

Vitaminen houden de vogel in goede conditie, met een glad en stralend verenpak. Bij een dieet van enkel vogelzaad krijgt je vogel dagelijks echter onvoldoende vitaminen binnen, waardoor die last kan krijgen van tekorten. In het ergste geval kunnen deze fataal zijn. Een tekort aan vitamine A en D leidt vaak tot een tekort aan calcium.

Het meest voorkomende tekort is die van vitamine B, die onder andere instaat het functioneren van spieren en zenuwen. Dergelijk tekort kan dus leiden tot zenuwverlammingen, maar ook gewichtsverlies, eetlustvermindering of uiteenlopende ziektes. Vogels produceren daarnaast helemaal geen vitamine C en D. Deze moeten dus zeker aangevuld worden door voeding. 

Welk aanvullend voer kies ik voor mijn vogel?

Ruimix

Dit additief is speciaal ontworpen voor gebruik tijdens de ruiperiode van parkieten, kanaries en exotische vogels en bevat alles wat een vogel nodig heeft tijdens de rui: vitaminen, aminozuren en mineralen. Hierdoor verloopt de rui sneller en volledigeren. Daarnaast wordt de vorming van een stralend verenpak bevorderd.

Gebruiksaanwijzing: een theelepel per dag per vogel. Het voer kan direct in de snavel van de vogel gegeven worden of door het vogelzaad gemengd worden.

Zangmix

Zangmix is specifiek ontworpen voor kanaries en exotische vogels en dient toegevoegd te worden aan de gebruikelijke voeding. Het bevat energetische ingrediënten, zoals mineralen en vitaminen, die ervoor zorgen dat je vogel in een goede gezondheid en conditie verkeert. Een vogel in goede conditie zal vaker en beter zingen.

Gebruiksaanwijzing: een theelepel per dag per vogel. Het voer kan direct in de snavel gegeven worden of door het vogelzaad gemengd worden. Voor het beste resultaat adviseren we om het product binnen de drie maanden na opening te gebruiken.

Ei-krachtvoer

Ei-krachtvoer bevat alle dierlijke en plantaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen die essentieel zijn voor de voortplanting, de groei en de rui van vogels. 

Gebruiksaanwijzing: Als bijvoer mag het ei-krachtvoer een vierde van de dagelijkse voeding uitmaken. Vervolgens hangt de frequentie af van de periode:

  • Broedperiode: twee tot drie keer per dag toedienen, behalve op de dag dat de eieren uitkomen.
  • Ruiperiode: dagelijks toedienen.
  • Rusttijd: twee keer per week toedienen.
     

Snoep- en vruchtzaad

Snoepzaad is ideaal om vogels naast ei-krachtvoer iets lekkers te geven. Vruchtzaad is in theorie hetzelfde als snoepzaad, maar aangevuld met verse gedroogde vruchten, eigeel en honing.