Wat als je kat plots in huis begint te plassen?

Wat als je kat plots in huis begint te plassen? Voordien was het nooit een probleem en plaste ze altijd netjes buiten of in de kattenbak. Maar nu plast ze overal in huis: op bed, op de zetel, op het tapijt, naast de zetel,… Wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen?

Sproeien of plassen?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten of je kat in huis plast of sproeit. Dat is namelijk niet hetzelfde. Bij plassen hurkt je kat, bij sproeien blijft ze staan, gaat de staart omhoog en wordt er naar achteren tegen iets aan gespoten. Dat een kat sproeit of plast in huis komt redelijk vaak voor. Gelukkig is het meestal gemakkelijk op te lossen.

Waarom plast of sproeit mijn kat in huis?

Om het probleem op te lossen is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Er zijn over het algemeen twee hoofdoorzaken te onderscheiden:

Medische oorzaak

Een medische aandoening kan de reden zijn dat je kat plast of sproeit in huis. Het kan bijvoorbeeld dat je kat een blaas- of nierprobleem heeft. Ook artrose kan een oorzaak zijn. Als plassen pijn doet, kan het dat je kat een ander plekje opzoekt om te plassen. Ze hoopt dan dat het plassen op die nieuwe plek geen pijn doet. Dat is vaak ook de reden dat een kat op bed plast; een zachte ondergrond voelt dan prettiger aan. Katten laten vaak niet zien dat ze pijn hebben, het is daarom goed om bij plassen of sproeien in huis je kat voor de zekerheid door de dierenarts te laten onderzoeken.

Veranderingen & stress

Als een medische oorzaak uitgesloten is, kan stress de oorzaak zijn. Katten zijn gewoontedieren. Veranderingen, groot én klein, kunnen voor stress zorgen. Het is belangrijk om te kijken wat de stress veroorzaakt en indien mogelijk de oorzaak aan te pakken. Ga na of er recent iets gewijzigd is in huis of in de leefomgeving van je kat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Veranderingen in of rond de kattenbak, denk aan: andere kattenbakvulling, de kattenbak is verplaatst, de bak staat op een te rumoerige plek, te moeilijke instap, de kattenbak is niet goed toegankelijk, de bak staat te dicht bij de voer- en drinkbak, de kattenbak is niet schoon genoeg, te weinig kattenbakken (de regel is: voor iedere kat een extra kattenbak)
  • Nieuwe meubels
  • Verhuizing of verbouwing
  • Nieuwe gezinsleden; geboorte van een baby of bijvoorbeeld de komst van een nieuwe pup/kitten
  • Nieuwe katten in de buurt
  • Drukte in huis, bijvoorbeeld rond de feestdagen (denk ook aan vuurwerk !)  

 

Van nature sproeien katten eigenlijk om hun territorium af te bakenen of om een partner te vinden. Bij stress zijn katten geneigd om hun territorium te markeren en grenzen aan te geven. Dit kunnen zowel katers als poezen doen door in huis te gaan sproeien. Daarnaast kan sproeien ook een hormonale oorzaak hebben. In dat geval kan castratie of sterilisatie een oplossing bieden.

Wat kan je doen?

Bij een medische oorzaak zou het plassen of sproeien na een behandeling moeten verbeteren. Bij stress is het belangrijk om de oorzaak van de stress aan te pakken. Als dat niet kan (bijvoorbeeld bij de komst van een baby of door verhuizing) kan je je kat helpen om te wennen aan de nieuwe situatie en zich meer op haar gemak te voelen met behulp van feromonen.

Beaphar CatComfort: feromonen voor een ontspannen kat

Katten markeren plekken waar ze zich veilig voelen door er een kopje tegenaan te geven en zo feromonen achter te laten. Deze feromonen zijn een geheugensteuntje voor de kat; ze maakt hiermee een positieve connectie met een voorwerp of ruimte. Als de kat later weer op die plek komt zorgen de feromonen ervoor dat de kat zich gerustgesteld voelt. Dit effect kun je nabootsen met Beaphar CatComfort, deze producten bevatten een kopie van het feromonen van de kat en geven een geruststellend gevoel. Verkrijgbaar in verdamper en spray.

Geuren en vlekken heel goed verwijderen

Om te voorkomen dat er telkens op dezelfde plek gesproeid of geplast wordt, is het belangrijk om de urine en de geur goed te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met Vlekweg. Gebruik geen schoonmaakproducten met bleek of ammoniak want dat stimuleert juist! Laat de schoongemaakte plek goed drogen en spray er daarna gedurende een maand dagelijks Beaphar CatComfort spray op om te voorkomen dat er weer gesproeid wordt. Zorg er ook voor dat de kattenbakken goed toegankelijk zijn en de kat het prettig vindt deze te gebruiken.