Lekkernij voor vogels

Pas op, dit is giftig voor je vogel!

 

Bepaalde voedingsmiddelen zijn giftig voor vogels en kunnen ernstige gevolgen hebben. Lees hier welke dingen een vogel nooit in zijn snavel mag krijgen. 

Alcohol

Alcohol is voor vogels een gif dat een sterk verhoogde bloeddruk kan veroorzaken met soms zelfs de dood tot gevolg. Vogels kunnen niet zo goed tegen alcohol als mensen. Zorg er dus voor dat je vogel geen alcohol binnen krijgt. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar alcohol kan bijvoorbeeld ook in oud fruit aanwezig zijn. Fruit dat al wat ouder is, kan beginnen gisten. De natuurlijke suikers in het fruit worden dan omgezet in alcohol. Vogels die regelmatig dergelijk ‘alcoholische’ versnaperingen binnenkrijgen, kunnen chronische leverproblemen en hoge bloeddruk ontwikkelen. Hierdoor lopen ze een groter risico op hartaanvallen en beroertes. Ook tast alcohol het immuunsysteem van je vogel aan waardoor hij infecties kan oplopen. Let hier dus mee op.

Avocado

Ook avocado kan dodelijk zijn voor veel vogelsoorten. Zowel het pikken in de pit als het pikken van het vruchtvlees kan ernstige gevolgen hebben. De giftige stof in avocado’s is ‘persine’. De symptomen van een persinevergiftiging zijn ademnood en een verhoogde hartslag. Jammer genoeg sterven de meeste vogels 12 tot 29 uur na de inname van deze stof. Hiervoor bestaat nog geen tegengif. Zorg er dus zeker voor dat je vogel nooit avocado binnenkrijgt. 

Chocolade

Chocolade is gevaarlijk voor vogels omdat het de giftige stof ‘theobromine’ bevat. Deze stof kan bloedingen in de luchtwegen of zelfs een hartstilstand veroorzaken bij papegaaiachtigen. Vooral donkere chocolade bevat veel theobromine en is dus het gevaarlijkst. Lichtere chocoladesoorten bevatten minder theobromine. Let hiermee toch op, want ook kleine hoeveelheden theobromine kunnen schade veroorzaken aan de bloedvaten van de vogel. Bovendien heeft deze stof een cumulatieve werking. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid theobromine zich in het lichaam opstapelt en de levensverwachting van de vogel na verloop van tijd drastisch zal doen dalen. Daarom is het zeker niet aan te raden om je vogel chocolade te voederen. Op dit moment bestaan er nog geen behandelmethoden voor een theobrominevergiftiging, waardoor de vogel dus nog kan sterven.