9 Tips om je hond koel te houden in de zomer
De zomermaanden staan EINDELIJK voor de deur. Iedereen geniet volop van de zon! Maar wat met onze honden? Zij hebben in de zomer veel sneller last van de hitte dan wij. Lees hier onze 9 tips om je viervoeter koel te houden in de zomer.
- Een van de belangrijkste zaken bij warm weer is water. Zorg dat je hond altijd beschikt over vers, fris drinkwater. Zet het waterbakje in de schaduw, zodat het water niet warm wordt. Ook als je gaat wandelen, moet je zeker water meenemen.
- Hou je hond zoveel mogelijk binnen met de ramen en de rolluiken dicht. Als je dier toch buiten blijft, zorg er dan zeker voor dat hij ergens kan schuilen voor de zon.
- Ga bij voorkeur niet wandelen tussen 11u en 18u. Verplaats je dagelijkse wandelingen naar de vroege ochtend of ’s avonds.
- Vermijd asfalt, zand en beton. Deze oppervlaktes worden erg heet in de zomer en kunnen de poten van je hond verbranden. Je kunt de voetkussentjes van je hond beschermen door ze te behandelen met de Beaphar Voetbalsem of Voetzolenspray. Ga bij voorkeur wandelen in bossen, want daar is het vaak koeler. In bossen moet je dan wel weer meer aandacht schenken aan teken. Bescherm je hond preventief met de Vermicon Line-On of met de Vermicon Spray.
- Wees extra aandachtig bij honden met een korte snuit. Als het warm is, kunnen zij moeilijker ademen. Bij extreme hitte is het beter dat zij geen inspanningen doen en niet te lang in de zon liggen.
- Bied je hond verfrissende snacks aan. Denk hierbij aan ijsblokjes met wat bouillon of stukjes watermeloen. Ook een bevroren stukje vlees kan je hond uren zoet en koel houden.
- Honden kunnen ook verbranden. Bescherm haarloze of kort geschoren dieren met zonnecrème. Gebruik hiervoor een speciale zonnecrème voor honden. Zonnecrèmes voor mensen bevatten namelijk verschillende ingrediënten die gevaarlijk kunnen zijn voor je hond.
- Laat je hond NOOIT in de auto tijdens een warme zomerdag. Het raampje op een kier zetten volstaat niet. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.
- Dieren kunnen ook een zonneslag krijgen. Als dat het geval is, contacteer je best zo snel mogelijk de dierenarts om schade aan de organen of de dood te vermijden. Het is belangrijk dat je er op tijd bij bent. Hou je dier dus goed in de gaten op volgende symptomen: hevig ademen, lusteloosheid, kwijlen, veel drinken, koorts, overgeven, slechte coördinatie.