Wat kan gewrichtsstijfheid veroorzaken bij mijn hond?

Er zijn verschillende factoren die stijfheid kunnen veroorzaken bij honden. Het kan zijn dat die een jaartje ouder wordt, of dat hij/zij een lichte belasting op de gewrichten heeft gehad. Wees je ervan bewust dat gewrichtsstijfheid bij honden van alle leeftijden en rassen kan voorkomen. Het is dan ook belangrijk om de onderliggende oorzaak van de stijfheid te achterhalen om de juiste zorg te kunnen bieden. Hieronder lees je enkele veelvoorkomende redenen voor stijfheid bij honden.

1. Artritis
De meetse huisdieren ontwikkelen artritis ten gevolge van een onderliggend gewrichtsprobleem dat eerder in het leven ontstaan is. Artritis is een chronische en progressieve aandoening dat het volledige gewricht aantast, maar wordt meestal geassocieerd met de achteruitgang en het verlies van het kraakbeen, wat leidt tot ontstekingen, pijn, stijfheid, verminderde mobiliteit en een slechte levenskwaliteit.

2. Heupdysplasie
Sommige (eerder grotere) hondenrassen hebben vaker te maken met heupdysplasie, een abnormale vorming van de heupkom die - in zijn ergste vorm - uiteindelijk kreupelheid en artritis kan veroorzaken. Het is een eigenschap die genetisch bepaald wordt en beïnvloed wordt door omgevingsfactoren. Het kan uiteindelijk leiden tot stijfeid, pijn en kreupelheid.

3. Blessures
Traumatische verwondingen zoals verstuikingen, verrekkingen of breuken kunnen stijfheid bij honden veroorzaken. Vooral gewrichtsletsels kunnen leiden tot langdurige stijfheid.

4. Ligament- en of peesproblemen
Beschadiging aan ligamenten of pezen, meestal ten gevolge van overbelasting of verwondingen, kan resulteren in stijfheid en mobiliteitsproblemen.

5. Wervelproblemen
Problemen met de wervelkolom, zoals intervertebrale discusdegeneratie, kunnen resulteren in stijfheid en veroorzaken op die manier mobiliteitsproblemen voor de hond.

6. Infecties
Infecties, zoals de ziekte van Lyme, beïnvloeden de gewrichten wat kan leiden tot stijfeid en kreupelheid

7. Obesitas
Extreem gewicht kan extra druk zetten op de gewrichten van je huisdier, wat kan resulteren in stijfheid en artritis.

8. Leeftijdsgebonden veranderingen
Als huisdieren ouder worden, kunnen ze natuurlijke veranderingen ondervinden aan hun gewrichten. Ook dit kan leiden tot stijfheid en artritis.

Ik denk dat mijn hond gewrichtsstijfheid heeft

De behandeling voor honden die gewrichtsstijfheid en ontstekingen ervaren hangt af van de onderliggende reden. Het is aangewezen om een dierenarts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen. In het geval van artritis zal er een behandelingsplan opgemaakt worden. De bedoeling hiervan is om je hond zo snel mogelijk opnieuw pijnvrij te laten genieten van een wandeling.

Wanneer je hond de eerste tekenen van stijfeid en verminderde mobiliteit toont, kan je gebruik maken van de Flexifit pasta van Beaphar. Deze bevat ingrediënten als omega, glucosamine, calcium en vitamine E, alles wat de gewrichten van je hond nodig hebben.

Lees meer over de verschillende niveaus van gewrichtsondersteuning en het complete Beaphar Flexifit gamma.

Discover more